Stars – Concert in het donker!

Zaterdag 28 oktober 20:30, Amstelkerk Amsterdam

Tijdens de landelijke Nacht van de Nacht 2023 speelt marimbiste Tatiana Koleva een programma waarmee je je buiten in een donker bos waant. Een heldere nacht, het schijnsel op het water, een plotselinge beweging in het struikgewas, tikken op een boomstam. En dan enkel geruis, de stilte… Een concert in het donker, waarbij kunstlicht tot het minimum beperkt wordt, om de duisternis te ervaren en de oren te spitsen.

Het programma is samengesteld rondom het werk ‘Stars’ van componiste Bianca Bongers, dat zij schreef als een muzikale blik op de sterren. Ze koos hiervoor specifiek de marimba, vanwege de diepe, donkere klank van het instrument. Verder klinken werken van Louis AndriessenFlorian Magnus MaierAstor Piazolla en Tatiana Koleva, die hieraan relateren qua geluid en gemoedstoestand of zelfs ’s nachts gecomponeerd zijn. Tatiana zegt hierover: “Mijn Way Homeis een stuk dat ik heb opgenomen in de nacht. Dat is meestal het moment waarop gevoelens van heimwee, nostalgie en dromen ontstaan. Ook is het een tijd om te dansen, zoals in het stuk van Maier en Piazolla!”

Programma

  • Louis Andriessen – Woodpecker (1999) 
  • J. S. Bach – Sarabande from Cello Suite No.4 in E-flat major
  • Bianca Bongers – Stars (2016)
  • Florian Magnus Maier – Soleá (2015)
  • Eric de Clercq – Mysterious Forest (2011)
  • Night improvisation (2023)
  • Tatiana Koleva – Way Home (2017) 
  • Astor Piazolla / Eric Sammut – Libertango (1975/2002)

Tatiana Koleva, geboren in Varna, Bulgarije, weet als geen ander nieuwe muziek op een intrigerende en gepassioneerde manier te brengen en daarmee toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zij heeft een grote bijdrage geleverd aan de emancipatie van de marimba en ander slagwerk als volwaardige solo instrumenten. 

Tatiana Koleva imponeerde als soliste met verschillende ensembles en orkesten. Daarnaast maakt ze eigen projecten en programma’s. Zij heeft vaste duo’s met jazzsaxofonist Rutger van Otterloo, fluitiste Eleonore Pameijer en organist Jan Hage. De laatste tijd wordt zij ook regelmatig gevraagd voor cross-over projecten met muziektheater, jazz, dans en filmmuziek. Tatiana is lid van de cultband Rubatong.

 In 2010 ontving Tatiana Koleva de prijs “Musician of the Year of Bulgaria” van de Bulgaarse publiek en Nationale Radio. Voor haar interpretatie van eigentijdse muziek kreeg zij de Kranichsteiner Musikpreis in Darmstadt en was zij prijswinnaar op het Internationaal Gaudeamus Vertolkers Concours naast veel andere prijzen en onderscheidingen. Haar uitvoeringen worden regelmatig op radio en TV uitgezonden.

Tatiana werkt in nauwe samenwerking met gerenommeerde componisten als Klaas de Vries, Louis Andriessen, Yannis Kyriakides, Jacob ter Veldhuis, Klas Torstensson, David Dramm, Peter Klatzow, Martin Georgiev, David del Puerto, Guus Jansen, Keyla Orozco, Emmanuel Séjourné, Tsenko Minkin, Florian Maier en anderen. Er zijn speciaal voor haar inmiddels een aanzienlijk aantal stukken geschreven. 

Als slagwerk / marimba docent is zij vast verbonden aan het Prins Claus Conservatorium, Groningen. In 2009 richtte zij het succesvolle ‘Youth Percussion Pool’ op, een slagwerkformatie onder haar leiding voor getalenteerde jonge musici. Daarnaast is ze artistiek leider van het gloednieuwe festival de “Amsterdam Marimba Weekend”. Ze speelt op “Concorde” marimba en speciaal voor haar is een ‘signature mallets line’ ontwikkeld, door het Amerikaanse bedrijf ‘Innovative Percussion’.

https://www.tatianakoleva.com

Bianca Bongers (1987) studeerde compositie bij Wim Henderickx en Luc van Hove aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en cello bij Monique Heidema aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Na de master cello in 2014, behaalde zij in 2017 de master compositie met de ‘grootste onderscheiding’. Eerder volgde ze compositielessen bij Daan Manneke en Willem Jeths. Masterclasses volgde ze bij o.a. Wolfgang Rihm, Brian Ferneyhough en Rebecca Saunders.

Bianca werkte samen met musici en ensembles zoals Antwerp Symphony Orchestra (BE), Kugoni Trio (BE), Trio Catch (DE), International Ensemble Modern Academy (DE), Lucerne Festival Alumni (CH), Ensemble Adapter (DE), Trio Estatico (DE/FR), Intercontinental Ensemble en Vincent van Amsterdam, met uitvoeringen tijdens o.a. Gaudeamus Muziekweek, November Music, Lucerne Festival (CH), Internationales Musikinstitut Darmstadt (DE), Kurt Weill Fest (DE), OpenDays Festival (DK), Ultraschall Berlin (DE) en Grachtenfestival. In 2019 werd Bianca namens Gaudeamus Muziekweek gepresenteerd voor een uitwisseling met Korean Composers Association, waar zij de lezing ‘My visual composing’ gaf, met aansluitend uitvoering van haar werk door Wiro Ensemble in het Seoul Arts Centre (KR). Haar werk Surrounded by Air – Appearance III werd in 2021 geselecteerd als Nederlandse inzending naar ‘International Society for Contemporary Music’ in Peking.

Opnames van haar werk zijn verschenen bij o.a. het label TRPTK van Reiken voor viool, alt saxofoon & piano (2018) en Collage van een Achtvlak voor nonet (2016/19). Haar stuk Surrounded by Air – Appearance II voor fluit, hobo & piano (2018) werd opgenomen door Triotique (BE) en uitgegeven door Etcetera Records in het najaar van 2018. Radiouitzendingen klonken op rbbKultur, Deutschlandfunk Kultur, National Danish Radio ‘DR P2’, Concertzender en NPO Radio 4, waar ze te gast was in het programma VPRO Vrije geluiden van Aad van Nieuwkerk en Pandora’s Late Night gepresenteerd door Beitske de Jong. In 2020 ging Come wide close voor sopraansaxofoon, gespeeld door Andreas Mader (AT) live in première vanuit Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam uitgezonden door de NTR. In 2021 schreef zij in opdracht van NTR Podium het werk ‘Echo’ voor viool & piano, uitgevoerd door Tosca Opdam en Alexander Ullman, met een live radiopremière in het kader van ‘400 jaar Sweelinck’. In het najaar van 2022 brengt Bianca haar debuut album uit bij het label 7 Mountain Records.

Bianca is lid van het genootschap Nederlandse componisten ‘Nieuw Geneco’ en haar werk wordt uitgegeven bij Donemus Publishing.