Biografie

Bianca Bongers (1987, NL) studeerde compositie bij Wim Henderickx en Luc van Hove aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en cello bij Monique Heidema aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Na de master cello in 2014, behaalde zij in 2017 de master compositie met de ‘grootste onderscheiding’. Eerder volgde ze compositielessen bij Daan Manneke en Willem Jeths.

Bianca werkte samen met verschillende ensembles en musici. In 2014 werd haar symfonisch werk I hear you, I feel you, uitgevoerd door het Antwerp Symphony Orchestra (BE). Na BE STEP WALK voor Kontra Kollektief in 2015, ging in het zelfde jaar haar stuk Duo/Om twee te zijn voor saxofoon en klarinet in première, tijdens November Music in Den Bosch. Haar strijkorkest Collage van een Achtvlak en Stars voor marimba solo volgden in 2016 met premières tijdens het Composers Festival in Antwerpen. Ook in 2016 werd haar stuk Aardverschuivingen voor accordeon solo geselecteerd voor Nieuwe noten voor accordeon van accordeonist Vincent van Amsterdam i.s.m. Grachtenfestival, Gaudeamus Muziekweek en Componist des Vaderlands, door wie het hier eveneens in première werd gebracht.

In 2017 nam Bianca deel aan de Composer Seminar met Wolfgang Rihm, als onderdeel van het Lucerne Festival (CH). Hier werd haar stuk Duo/Om twee te zijn in versie voor trompet en trombone, uitgevoerd door Lucerne Festival Alumni in KKL Luzern. Eind 2017 ging haar koorwerk A new Bridge in première in het Orgelpark in Amsterdam, gezongen door de Utrechtse Studenten Cantorij o.l.v. Fokko Oldenhuis.

In 2018 schreef ze haar tweede deel in de reeks Surrounded by Air voor ensemble Triotique. Het stuk maakt onderdeel uit van hun nieuwe cd ‘3D’ en zal in oktober 2018 onder het label Etcetera Records verschijnen. In 2018 was Bianca deelnemend componiste aan Internationales Musikinstitut Darmstadt (IMD), waar ze masterclasses kreeg van Brian Ferneyhough, Rebecca Saunders en Isabel Mundry. Ook werd haar stuk A sound drawing voor harp solo geselecteerd voor deelname aan de IMD Harp workshop o.l.v. Gunnhildur Einarsdóttir, en ging hier tevens in première. Recent schreef zij haar nieuwe werk Reiken voor het Kugoni Trio in opdracht van Gaudeamus Muziekweek, waar het in september j.l. in première ging.

Als celliste speelde ze met ensembles als Insomnio, Lunatree en L’instant Donné (FR). Haar voorliefde voor zowel de hedendaagse- als barokmuziek kwam tot uiting in haar soloprogramma Roots and Remnants waarmee zij o.a. speelde op festivals Incubate en Frisse oren. Ze kreeg de kans om samen te werken met componisten als Steve Reich, Michel van der Aa en Daan Manneke, wiens werk zij veelvuldig uitgevoerd en opgenomen heeft.

Samen met pianist/componist Kevin Toma gaf ze filmconcerten. Met de combinatie van soundscapes en live improvisatie, blazen ze bijna honderd jaar oude arthouse-films een nieuw leven in. Ze speelden o.a. op Lowlands, de Melkweg en in EYE Amsterdam.

Bianca nam deel aan verschillende projecten van het NJO (Nederlandse orkest- en ensemble academie), waaronder het NJO Musica Globus ensemble o.l.v. barok en volksmuziek specialist Miloš Valent en het NJO kamerorkest o.l.v. Clark Rundell.

Masterclasses volgende ze bij o.a. Dmitri Ferschtman, Larissa Groeneveld, Michel Strauss, Johannes Moser en prof. Gerhard Mantel.